Копорський чай

Купить

Чай Копорський, в народі званий Іван-чай (ферментований), приготований з трави Зніт вузьколистий, (рос. Кипрей, лат. - Chamaenerion angustifolium), за старовинним рецептом ще дореволюційної Росії, допрацьований в підсобному господарстві «Світінское» майстром народної медицини (травником) Костюченко Миколою Семеновичем.
Цей чай не має аналога, оскільки майстер застосував свій секрет у приготуванні.
Копорський чай - це назва мало кому відомо в даний час, а про технології його виготовлення зазвичай судять за старими літературним джерелам. А тим часом ще не так давно його широко виготовляли й пили на Русі.

Історична довідка
Іван чай - традиційний для Росії напій, який згадується ще в історичних хроніках Русі XII століття. Учасники взяття Казані і підкорення Астрахані, ратники Мініна і Пожарського, гуляща вольниця Степана Разіна, були, очевидно, мудріший за нас. Вони просто пили Іван чай, який був невід'ємною частиною їхнього побуту.
Пізніше в XIX столітті, це рослина вийшло у нас на друге місце по експорту. Зокрема, Англія і Данія одержували тисячі пудів Іван-чаю. А в Пруссію і Франції він йшов контрабандою. Стаття про нього навіть увійшла до Великої Британську енциклопедію. А адже Англія володіла величезними колоніями, в тому числі Індією, де вирощувався звичайний чай. Але йому воліли Іван чай англійські пуритани, які мали можливість порівнювати та обирати кращі в світі сорти.
Добре відомо, що готували Іван чай, піддаючи його особливим ферментним процесам, і він мав велику популярність на Русі під назвою «Копорський чай» (від назви села Копор'є).
У кінці XIX століття три повіту нинішньої Санкт-Петербурзської області виробляли стільки смачного Копорського чаю, а його перевага виявилося таке велике, що це стало підривати фінансова могутність Ост-Індійської компанії, яка торгувала колоніальним чаєм, забруднювачів організму.

Властивості Копорського чаю
Копорський Чай заспокоює, протвережує, знімає біль і навіть зміцнює волосся. Регулярне його питво позбавляє від мігрені, допомагає при безсонні, недокрів'ї, при білій гарячці, інфекціях і застудах, а в цілому піднімає імунітет, будучи наймогутнішим природним очисником. За старих часів недарма про нього говорили, що він не тільки виліковує тіло, але і прояснює розум і піднімає дух.
Нещодавно з'ясовано, що Копорський Чай підвищує потенцію у чоловіків. Відомі і його жарознижуючі властивості. І ще одне з визначних достоїнств рослини в тому, що воно ощелачивает кров і тим самим відновлює сили при різного роду виснаженнях і навіть зменшує інтоксикацію при ракових захворюваннях.
Ці відомості про Копорський Чай підтверджені величезним народним досвідом та дослідженнями вчених. Недарма ж пуританська Англія споживала ферментований збір Іван чаю (Копорський Чай) тисячами пудів. Чому ж ми забули свій давній слов'янський напій і потрапили під гіпноз кофеїновмісних «пійла», що руйнує наше здоров'я (енергетичні напої, кока-кола, пепсі-кола, чай, кава та ін)?
Іван чай (рос.Кипрей, лат.Chamaenerion angustifolium або Зніт вузьколистий), це багаторічна трав'яниста рослина, 50-150 см, з товстим повзучим кореневищем. Квіти, зібрані в китиці, пурпурово-рожеві, червоні з фіолетовим відтінком, рідко блідо-рожеві або ж білі. Цвіте в червні і до серпня, на вологих луках, на пагорбах, уздовж доріг і на лісових галявинах. Зазвичай цвіте заростями, поселяється на погар, або ж заповнює місця колишніх поселень, а також на висушених болотах.
Містить до 20% дубильних речовин, флавоноїди, слиз, пектинові речовини і вітаміни групи «В». Вітаміну «С» у Іван-чай у 6,5 разів більше, ніж у лимоні. У квітках Іван-чаю, міститься до 25 мг нектару на кожну квіточку, що характеризує його, як відмінний медонос (до 400 кг меду з 1 га). Крім того, Іван чай містить багато білка, який легко засвоюється організмом, що дозволяє просто і швидко насичуватися енергією. Про ці особливості Іван-чаю добре обізнані люди, які потрапляють в екстремальні умови. Тому, рослина популярно серед лісорубів, мисливців і любителів мандрівок.

Унікальний спектр мікроелементів. У 100 грамах зеленої маси Іван-чаю міститься:
заліза - 2,3 мг,
титану -1,3 мг,
нікелю -1,3 мг,
молібдену - 0,44 мг,
міді -2,3 мг,
бору -6 мг,
марганцю -16 мг,
і в значній кількості є в наявності калій, натрій, кальцій, магній, літій і ін
Наявність у рослині заліза, міді, марганцю дозволяє вважати його засобом, здатним покращувати процес кровотворення, підвищувати захисні функції організму. Крім того, рослина Іван чай має яскраво вираженим заспокійливим дією.
Копорський Чай (Іван чай ферментований) м'яко нормалізує діяльність кишечника. Завдяки багатому вмісту танінів, слизу і вітаміну «С», якого у Копорскому чаї в 6,5 разів більше, ніж у лимоні, трава Іван чай має гарні протизапальними і обволікаючі властивостями при виразковій хворобі шлунка, гастритах, колітах. І ще при ентероколітах, дизентерійної діареї, при метеоризмі і анемії.
Копорський чай має слабку болезаспокійливу, заспокійливим і протисудомну дію. Він необхідний при анемії і будь-яких порушеннях обміну речовин. Знахарі відзначають його протипухлинні властивості, він стимулює імунітет, заспокоює нерви, нормалізує тиск, відновлює сили при виснаженні, очищає організм при різних отруєннях, знімає депресію, підвищує працездатність і потенцію, є ефективним засобом при аденомі простати і суміжних з нею захворюваннях, допомагає при безсонні і головних болях, навіть зменшує інтоксикацію при ракових захворюваннях.

А що ж собою представляють чай, каву та інші кофєїнсодержащие напої?
Будь ласка, запам'ятайте, що для клітин людського організму кофеїн і алкоголь - це отруйні хімічні речовини, наркотики, викликають звикання. Поки що у виробників таких хімікатів є дозвіл отруювати гарну питну воду цими токсичними хімікатами і продавати їх населенню у необмеженій кількості, але рано чи пізно згубний вплив на здоров'я штучних напоїв стане об'єктом такого ж, пильної уваги, яким в даний час в усьому світі стала тютюнова індустрія.
Виробники намагаються прищепити молоді смак до вживання їх продукції замість води, необхідної молодому організму для природного та нормального розвитку. Варто тільки підлітку - головної мішені індустрії напоїв звикнути до кофеїну, як його одразу перетворюють на джерело наживи на всю частину укороченою життя! Найсумнішим результатом звикання до кофеїну став ефект «нарощування», що викликає у деяких дітей тягу до експериментів з важкими наркотиками.
Кофеїн - це натуральне сечогінне. Він змушує організм виводити більше води, ніж її міститься в напої. Крім того, кофеїн безпосередньо впливає на клітини мозку і змушує їх витрачати частину непорушних запасів енергії на дрібниці і примхи. Він знижує поріг активізації клітин, які залишалися б у спокої до появи дійсно серйозної причини діяти. Кофеїн виснажує енергетичні ресурси мозку. Ще Академік І.П. Павлов встановив, що великі дози кофеїну призводять до виснаження нервових клітин, тому що подібні «підйоми духу» супроводжуються збільшенням витрати носіїв енергії. При регулярному вживанні кофеїн «висмоктує» з мозку всі сили. Коли у мозку виникає потреба в енергетичних резервах, щоб впоратися з кризовою ситуацією, відсутність енергії та пригнічений стан різко знижують ефективність його діяльності. Розруха енергетичних запасів мозку в результаті вживання кофеїну - одна з головних причин розладів, пов'язаних з дефіцитом уваги.
Кофеїн чинить на мозок ще один вид шкідливого впливу, який слід вважати другою головною причиною розвитку подібних розладів. Енергетичні резерви мозку спочатку призначені для використання у випадках виникнення несподіваних ситуацій, небезпек і свіжих, захоплюючих ідей. Саме це дозволяє мозку вчитися вибірково і засвоювати переважно новий досвід. Кофеїн не тільки спустошує сховища енергії в мозку, але і пригнічує активність ферменту, що грає вирішальну роль в процесі «формування пам'яті» в клітинах мозку.
Кофеїн самою природою призначений приводити мозок у стан заціпеніння. Кофеїн використовується рядом рослин як нервово-паралітичної засоби боротьби зі шкідниками. У насінні кавових дерев виробляється кофеїн як засіб захисту. Ось чому на кавові дерева нападає набагато менше комах, ніж на інші рослини. Комахи не настільки дурні, щоб накидатися на каву. Але ми, люди, збираємо містять кофеїн боби, заварюємо у великій концентрації і вживаємо цей рослинний отрута в якості напою, що викликає насолоду.
Крім того, кофеїн підсилює серцеву діяльність, і підвищує рухову активність. Завдяки цьому, посилюється кровопостачання тканин організму, внаслідок чого, людина відчуває як б прилив сил, у неї поліпшується настрій, загострюються всі органи сприйняття. Але все це лише на нетривалий час. І «дозу» потрібно повторити знову ...
Вигадку, що кава і чай покращують самопочуття і сприяють припливу фізичної сили можна порівняти хіба що з батогом для коня. Але навіть батіг шкодить коневі менше, ніж людині кофеїн, солодощі, стимулятори, алкоголь, безалкогольні газовані різнобарвні напої.
І сьогодні всі знають, що таке кофеїн. Але, на жаль, не всі знайомі з його прямими протипоказаннями. А кофеїн протипоказаний при підвищеній збудливості, безсонні, вираженої гіпертонії і атеросклерозі, при глаукомі, органічних захворюваннях серцево-судинної системи і просто в старечому віці.
У звичайних чаю та кави є, звичайно, і деякі переваги. Але треба визнати, що у них є і суттєві недоліки, про які ніхто в інтересах комерції
не згадує!
Настій Іван-чаю (Копорской чаю) зберігає свої цілющі і ароматні властивості цілих три доби. Тоді як батьки звичайного чаю - китайці вважають, що їх чай після заварки через 20 хвилин перетворюється на «отруту гримучої змії». Так як у звичайному чаї після заварки через деякий час, крім кофеїну, починають екстрагуватися такі поліфенольні речовини, які блокують синтез багатьох вітамінів і корисних ензимів в організмі. Але, виявляється, цей недолік натурального чаю можна виправити Іван-чаєм, якщо додавати його на кожну заварку хоча б третину від загальної кількості суміші.
У Копорському Чаї відсутній кофеїн, пуринові основи, а щавлева кислота, один з основних винуватців порушення обміну речовин.
Люди, що регулярно п'ють Копорський чай, стають більш врівноваженими, відчувають легкість і спокій. Причому, залежність, Іван чай, на відміну від кофеїновмісних напоїв, не формує.

Приготування чаю:
Обдати окропом фарфоровий чайник або скляну банку. Залити 1 або 2 столові ложки Копорского чаю чашкою окропу. Наполягати не менше 10 хвилин. Потім долити в чайник гарячої води і розмішати дерев'яною ложкою. Почекати ще 5 хвилин і розлити по чашках. Знову залити чайник окропом. Настояти 10 хвилин. Друга заварка буде ще краще, смачніше, корисніше. Взагалі, Іван чай наполягають кілька разів.
Через деякий час, вживаючи свій справжній вітчизняний чай, ви помітите істотну різницю між ним та іншими напоями.

Купить

Висновок

Звіт

Протокол

Виробник: СПД Костюченко Н.С., м. Житомир, СПД Бондар С.П., м. Сєвєродонецьк.





Наши друзья