Горчичное масло, Mustard Oil:
Производитель: Dabur, Индия
Упаковка: 475 ml
Ще в VIII столітті гірчичне масло, вироблене з насіння кращих сортів гірчиці , поставлялося з Англії до столу Катерини II , і було одним з улюблених імператорських делікатесів. Саме у зв'язку з цим особливим гурманським пристрастю імператриці , незабаром (наприкінці 18 -го - початку 19 -го століття ) і почалася в Росії більш ніж 250 -річна історія культивування сизої гірчиці і промислового виробництва з її насіння гірчичного масла. У 1765 році за указом Катерини II на півдні Саратовської губернії було засновано поселення Сарепта - колонія німецьких переселенців , запрошених імператрицею для інтенсивного сільськогосподарського освоєння волзьких степів. Одному з жителів цієї німецької колонії - Конраду Нейтцу в результаті багаторічних селекційних експериментів , вдалося вивести особливий сорт сизої гірчиці , що відрізняється чудовими смаковими якостями. Цей сорт , отриманий вперше німецьким лікарем Нейтцем з поселення Сарепта , вспоследствіі і отримав збереглося до наших часів назва - « сарептская гірчиця ». А в 1801 році Конрад Нейтц вперше виготовив на ручному млині з насіння « сарептской гірчиці » пряну гірчичну приправу і гірчичне масло , оригінальний і неповторний смак яких вже в 1810 році гідно був оцінений імператором Олександром . Саме 1810 , коли ручне виробництво гірчичного масла було вперше технічно вдосконалено і поставлено на промислову основу , традиційно прийнято вважати початком історії промислового виробництва гірчичного масла в Росії. А « сарептская гірчиця » , успішно вирощується сьогодні в Росії в основному для експорту за кордон , і до цього дня вважається в усьому світі найкращим для виробництва гірчичного масла сортом гірчиці. Володіє потужними бактерицидними властивостями гірчичне масло також є незамінним засобом для домашнього консервування.
Склад гірчичного масла
Що відноситься до цінним харчовим рослинним оліям гірчичне масло відрізняється високим вмістом біологічно активних речовин , щодня необхідних людському організму (вітаміни (Е , А , D , В3 , В6 , В4 , К, Р ) , поліненасичені жирні кислоти ( вітамін F ) , фітостероли , хлорофіл , фітонциди , глікозиди , ефірне гірчичне масло та ін.)
У гірчичному маслі присутній антиоксидант вітамін А , який значною мірою сприяє зміцненню імунної системи і повноцінному розвитку людського організму , а також благотворно впливає на стан органів зору , покращує функції епітелію шкірних і слизових покривів.
З жиророзчинних вітамінів важливе місце в складі гірчичного масла також займає вітамін Е ( по його змісту гірчичне масло в кілька разів перевершує соняшникова) . Володіючи імуноукріпляючих , протизапальні, ранозагоювальні і омолоджують властивостями вітамін Е сприяє зниженню в крові рівня холестерину , нормалізує згортання крові (тим самим перешкоджаючи утворенню тромбів ), сприяє зміцненню стінок кровоносних судин і капілярів , захищає серце від наслідків , пов'язаних з дефіцитом магнію і кисню. Крім того , що входить до складу гірчичного масла вітамін Е відіграє ключову роль у функціонуванні статевої системи і є важливим учасником процесів , пов'язаних з репродуктивною функцією.
Гірчичне масло є також відмінним джерелом вітаміну D ( цього жиророзчинного вітаміну в гірчичному маслі в 1,5 рази більше ніж в соняшниковій ) . Вітамін D сприяє підтримці в крові нормального рівня фосфору і кальцію - макроелементів , необхідних для повноцінного зростання і зміцнення кісткової тканини (саме достатній вміст в організмі людини вітаміну D є найкращою профілактикою рахіту та остеопорозу ) . Що міститься в гірчичному маслі вітамін D також сприяє підвищенню імунітету , покращує роботу щитовидної залози , попереджає виникнення і розвиток деяких серцево -судинних і шкірних захворювань , часто використовується в складі профілактики та комплексної терапії рассеяного склерозу і ряду онкологічних захворювань ( лейкемії , раку яєчників , грудей , передміхурової залози , головного мозку).
Гірчичне масло містить в своєму складі вітамін В6 , а також сприяє синтезу цього вітаміну кишковою мікрофлорою . Вітамін В6 відіграє важливу роль в різних обмінних процесах (жировий , вуглеводний , білковий , водно -сольовий обмін) , регулює вміст холестерину і цукру в крові , бере участь в утворенні гемоглобіну , покращує роботу центральної і периферичної нервової системи ( вітамін B6 є природним антидепресантом ) . А крім того цей компонент гірчичного масла , часто званий «жіночим» вітаміном , сприяє підтримці в нормі гормонального балансу і робить сприятливий вплив на жіночу статеву систему.
Вхідний до складу гірчичного масла вітамін В3 (РР ) необхідний для здійснення в організмі людини енергетичного обміну. Він регулює функції головного мозку і нервової системи , необхідний для правильної роботи органів травної системи , є важливим учасником синтезу статевих гормоні.
Гірчичне масло також вельми багате холіном ( вітаміном В4) , що входять до до складу лецитину - важливої складової клітин мозку і нервових волокон. Цей компонент гірчичного масла не тільки благотворно діє на стан нервової системи і покращує розумові здібності людини , а й бере участь у процесі синтезу організмом фосфоліпідів - речовин, що попереджають жирову інфільтрацію печінки.
Що міститься в гірчичному маслі вітамін К ( « антігеморрагіческій вітамін » ) сприяє запобіганню крововиливів , пов'язаних з низькою згортанням крові , відіграє дуже важливу роль у засвоєнні кістковою тканиною кальцію, і необхідний для правильної роботи нирок.
Склад гірчичного масла характеризується також підвищеним вмістом в ньому біологічно активних речовин фітостеролів ( « рослинних гормонів »). Фітостероли мають бактерицидні та протипухлинні властивості , сприяють зниженню в крові рівня «шкідливого » холестерину , покращують стан шкірного покриву. В офіційній медицині « рослинні гормони » часто застосовують у складі комплексного лікування захворювань передміхурової залози , онкологічних, ендокринних , серцево -судинних захворювань.
Гірчичне масло також містить у великій кількості фітонциди , хлорофілли , ізотіоціанати , синегрин , ефірне гірчичне масло - речовини, що володіють потужними бактерицидними і протипухлинними властивостями. У комплексному поєднанні ці складові гірчичного масла найкращим чином сприяють поліпшенню функцій серцево- судинної , травної , ендокринної системи , респіраторної систем організму людини.
Застосування гірчичного масла у профілактиці та лікуванні різних захворювань
Гірчичне масло вже протягом багатьох століть успішно використовується не тільки як цінний дієтичний продукт харчування , але також знаходить різноманітне застосування в якості багатофункціонального лікувально- профілактичного засобу. Вельми багате вітамінами , природними « антибіотиками » , біологічно активними речовинами , гірчичне масло володіє широким набором корисних властивостей ( бактерицидну , противірусну , знеболююче , антигельминтное , імуностимулюючу , протинабрякову , протипухлинну , ранозагоювальну , антисептичну та ін.)
Ознайомившись на нашому сайті з розділом « Лікувальні рецепти на основі гірчичного масла » , ви дізнаєтеся , як правильно приготувати і застосовувати в домашніх умовах різноманітні лікувальні засоби на основі гірчичного масла. Користь гірчичного масла для травної системи. Гірчичне масло сприяє поліпшенню апетиту і активно стимулює травний процес (вітаміни групи B та інші речовини, що входять до складу цього продукту , посилюють секреторну і моторну функцію шлунково -кишкового тракту , підвищують функціональну активність печінки та підшлункової залози). У гірчичному маслі велике вміст поліненасичених жирних кислот ( вітамін F ) і холіну (вітамін В4) - речовин, що стимулюють процес жовчовиділення і сприяють нормалізації жирового обміну в печінці. Саме тому гірчичне масло корисно регулярно вживати в їжу для профілактики та комплексного лікування жовчнокам'яної хвороби , жирової дистрофії печінки , холециститу , гепатиту , цирозу. Гірчичне масло , крім того , добре відомо в народній медицині як ефективний протиглисний засіб, що перебуває застосування в лікуванні і профілактиці різних гельмінтозів ( аскаридозу , ентеробіозу , трихоцефальозу , опісторхозу і ін ).
Гірчичне масло покращує склад крові і роботу серцево -судинної системи. Гірчичне масло містить в своєму складі цілий комплекс речовин, що зменшують проникність капілярів , сприяють зміцненню і підвищенню еластичності кровоносних судин (вітаміни Е , Р , F ( поліненасичені жирні кислоти )) . Ці ж компоненти гірчичного масла захищають кровоносну систему від виникнення і розвитку запальних процесів. Гірчичне масло корисно вживати для профілактики і в складі комплексного лікування гіпертонії - адже комплекс містяться в цьому продукті вітамінів Е , К, F , P , В3 , D сприяє нормалізації рівня артеріального тиску і «відповідає» за правильну регуляцію згортання крові. Крім того , регулярне вживання в їжу гірчичного масла вельми ефективно для профілактики та комплексного лікування атеросклерозу (що містяться в гірчичному маслі фітостероли і комплекс вітамінів Е , F , В3 , В6 надійно захищають кровоносні судини від відкладень на їхніх стінках «поганого» холестерину) . Гірчичне масло також є джерелом речовин, які беруть активну участь у синтезі гемоглобіну ( хлорофіл , вітаміни Е і В6 ) , і тому введення в раціон харчування цього продукту особливо корисно для профілактики та комплексного лікування анемії ( недокрів'я ).
При втиранні в шкіру гірчичне масло сприяє також зняттю напруги в м'язах і зв'язках (завдяки даній властивості це масло досить часто використовують спортсмени після інтенсивних фізичних навантажень) . Ну а , крім того , завдяки своєму дезінфікуючій і антисептичному дії гірчичне масло є в народній медицині знаменитим засобом для лікування порізів та інших травматичних уражень шкіри.
Користь гірчичного масла для жіночого і дитячого здоров'я. Введення в раціон гірчичного масла , багатого фітостероли , вітамінами D і К , також допоможе запобігти виникненню і розвитку остеопорозу ( захворювання кісткової тканини) - важкого ускладнення періоду менопаузи , пов'язаного з дефіцитом статевих гормонів в жіночому організмі. Гірчичне масло успішно і різноманітно використовується в кулінарії , домашньої косметологи , в народній медицині. Цей продукт переробки насіння гірчиці також знаходить широке застосування в консервному виробництві , хлібопекарської та кондитерської промисловості , у промисловому виробництві твердих харчових жирів , змащувальних і охолоджуючих рідин , гліцерину , жирних кислот , косметичних кремів. Гірчичне масло також входить до складу різних лікарських препаратів ( макуха, що залишається в результаті виробництва гірчичного масла , йде на виготовлення гірчичного порошку , використовуваного у виробництві гірчичників ) . А крім того , гірчичне масло є в ряді країн дуже популярним засобом для релаксуючого масажу, необхідного спортсменам після інтенсивних тренувань.
Значно перевершує за своїми дієтичним властивостям , смаковим і ароматичним якостям настільки популярне у росіян соняшникова олія , гірчичне масло на сьогоднішній день не є в Росії досить поширеним продуктом харчування (в основному це пов'язано з тим , що велика частина виробленого в Росії гірчичного масла експортується в інші країни).
Французи , які гідно оцінили пікантний смак і оригінальний аромат гірчичного масла , вже давно знайшли різноманітне кулінарне застосування цього корисного продукту. У французькій кухні гірчичне масло , як у чистому вигляді , так і в поєднанні з іншими рослинними оліями , додають в різні салати , супи , використовують для приготування домашньої випічки.
В азіатських країнах гірчичне масло здавна використовують для гасіння овочів , приготування різноманітних м'ясних і рибних страв (адже це масло не додає гіркоти , не " чадить » при нагріванні , а лише м'яко і пікантно підкреслює природний смак інгредієнтів кулінарного страви).
Варто відзначити , що отримується методом холодного пресування ( при 40-50 градусах ) гірчичне масло не тільки повністю зберігає у своєму складі весь набір найбільш корисних для організму людини речовин , але і володіє на відміну від інших рослинних олій значною стійкістю до окислення , яка зумовлює тривалий термін зберігання цього рослинного продукту (термін зберігання гірчичного масла може досягати 12 місяців). У зв'язку з повільним окисленням гірчичного масла його часто додають до інших рослинним оліям для збільшення їх терміну придатності.
Заказать по телефону Заказать через почту